Gepubliceerd opPosted on 25 februari 2020
Fer de Jong Jongert

Hoe kan een ander jou volledige jezelf laten zijn?

Mooi verwoord door Marinus van den Berg, je kunt het beste jezelf zijn bij een “veilige vertrouwde vreemde”.

Ongetwijfeld heb je het weleens meegemaakt. Iemand die je niet kent, een passant in je leven, tijdens een busrit, iemand in de tram, op een luchthaven. Vaak vluchtige omgevingen waar je kortdurend verblijft waarmee je met een ander meteen volledig de diepte ingaat.

Alsof je elkaar al jaren kent. Op dezelfde golflengte zit en een enorm resonerend gesprek hebt. Goede en mooie gesprekken met beste vrienden, partners en familie veelal overtreffend.

Voor deze vreemde is de context van jouw zijn niet relevant, doet er totaal niet toe. Wie zich op dat specifieke moment aan deze vreemde voordoet, is wie er door de ander wordt waargenomen.

Omdat je weet dat de interactie kort is, de busrit duurt nog 10 minuten, de tramhalte is in zicht of de vlucht gaat over een half uur, weet je dat deze persoon weer vertrekt uit jouw leven. Dat maakt dat wat er wordt besproken veilig en vertrouwd is.

Een openbaring. Los van verwachtingen, toezegging, geijkte patronen en in-de-weg-zittende emoties kan jij zeggen, doen en zijn wie jij bent. Dat maakt dat dit gesprek resoneert. Onbezorgd jezelf zijn en delen, vertellen en vragen stellen, antwoorden krijgen, wie en wat jij vanuit je hart bent en wilt delen.

Doordat deze veilige vertrouwde vreemde jou laat zijn, en deze vreemde hetzelfde ervaart bij jou, ontstaat er een verbinding op zijns-niveau. Deze pure verbinding, ik noem dat hart-tot-hart verbinding, die wij als mens met elkaar kunnen hebben en de basis legt om, omdat we ons zelf volledig ontwapend en ontmanteld zijn, ons volledig potentieel beschikbaar te krijgen.

We verlangen deze pure verbinding zelf en met onze naasten, collega’s en teamgenoten te kunnen maken en hebben. Het vereist vaak de inzet van een vreemde om deze verbinding te verwezenlijken.

In Samen Beter Belevingen ben ik graag die vreemde die jou, jullie, het team, de groep tot hart-tot-hart verbinding brengt. Daarmee al het aanwezige menselijke potentieel in elk te behalen resultaat samen en vrij inzetbaar maakt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *