Gepubliceerd opPosted on 31 december 2019
Fer de Jong Jongert

Kinderen op scholen, studenten in het hoger onderwijs zijn druk bezig met Worden. Later als ik groot ben, als ik goede cijfers heb, als ik mijn diploma heb, als ik getrouwd ben, als ik kinderen heb. Daar is geluk en succes, dan voldoe ik, krijg ik positie en waardering.

Op het werk is dat niet anders. Daar zijn we continu bezig met Beter Worden. Volgend jaar beter te zijn dan waar we nu zijn. Veranderprocessen om beter te worden hebben al jaren onze dagelijkse volledige aandacht. Verbouwingen, ontwikkel- en leiderschapsprogramma’s, die soms jaren duren, worden opgebouwd en ingezet om te worden. Al onze aandacht gaat naar Worden.

In ons privé leven leggen we de lat wellicht nog hoger. We streven naar dé perfecte relatie, de béste ouder zijn, díe baan, als ik dáár naar op vakantie kan. Dát droomhuis, díe auto. Het gaat verder. Díe aantrekkelijke en succesvolle partner, díe sexfrequentie. Dát soort vrienden. Dát uiterlijk en lichaam. Zelfs díe gezonde en vooral duurzame levensstijl.

Onze samenleving voedt ons niet anders. We doen het niet goed en moeten veranderen. Denk aan CO2 en stikstof, afval. De elektrische auto. Windmolens. Ook integratie, vluchtelingen. “Je moet beter doen!” is de stelling die we in verschillende uitingen meerdere malen dagelijks horen.

Vaak onbewust zijn we allemaal bezig met te worden. Dat is niet gek. Ons hele leven worden we gestimuleerd, zijn we allemaal geprogrammeerd te denken en te werken aan Worden.

Continu zitten we in een groot veranderproces, waarin we compleet vergeten en niet stilstaan wat ons uitgangspunt eigenlijk is.

Omdat we zo druk bezig zijn met willen worden, willen zijn, nemen we geen tijd en ruimte stil te staan wie we NU écht zijn, wat we NU écht zijn wat we NU al kunnen.

We leven volledig om het huidige NU-moment heen, waardoor we het ware en meest belangrijke échte impact moment iets daadwerkelijk te kunnen veranderen, bewegen en verbeteren volledig missen.

NU is het enige moment waarin we impact maken, feitelijk bewegen waarnaar we willen bewegen. Impact plan je niet voor morgen. Impact maak je altijd nu.

Zonder NU te Zijn leven we als een kip zonder kop waardoor we prachtige ambities van onze veranderprocessen zelden bereiken.

Massaal niet-vinden dat wat we allemaal zoeken en “gelukkig zijn”: Verbinding, samen, zingeving, er toe doen, voldoening.

Iedereen zit in een eigen individueel veranderproces, jij wil immers iets anders worden dan ik. Hierdoor leven we compleet langs elkaar heen. Belangrijker nog, leven we vooral langs onszelf heen. We zijn niet met onszelf in verbinding, waardoor we niet volledig in het NU aanwezig zijn. Een basis-vereiste om te kunnen verbinden met anderen. We Zijn niet.

Als we niet bewustzijn wie we écht Zijn, waarmee we resonerend en NU impact maken in wat ons te doen staat, voelen we ons niet-voldaan, niet-verbonden, leeg, down en zelfs depressief. Ons aangeleerde gedrag maakt dat we blijven werken aan veranderprocessen-om-te-worden, die vervolgens wéér niet leveren dat wat we zoeken. We weer niet volledig kunnen Zijn. Deze flow van teleurstellingen, hard-werken en niet waargemaakte verwachtingen brengt ons angst, wantrouwen, neerslachtigheid, burn-outs en depressiviteit.

We kunnen nooit Worden als ons uitgangspunt niet is: Nu Zijn. Wie ik Ben resoneert geen tijd neem om stil te staan wie ik écht ben, wat ik nu voel en waarnaar ik nu verlang. Mijn palet warmee ik NU impact maak. Zonder bewustzijn is mist alles wat ik doe, elke activiteit die ik onderneem, beleving, bezieling en daarmee, waarom het uiteindelijk gaat, impactvolle beweging.

Het ware veranderproces, dat hier en daar ontstaat, is dat mensen, scholen, universiteiten en organisaties bewustworden. Stil-gaan-staan. Inzien dat de enorme rat-race waarin we zitten te moeten-worden niet werkt. Organisaties beseffen dat ze eigen potentieel laten liggen, veel meer en beter eigen krachten kunnen inzetten. Mensen vanuit bezieling willen leven, werken en studeren. Verbonden zijn met jezelf en anderen écht verschil gaat maken. We verbonden bewegen naar weer een beter samenzijn. We zin en betekenis geven aan elkaars bestaan.

Bewuste mensen, scholen, organisaties en samenlevingen, verbonden met zichzelf en elkaar, maken NU díe impact waardoor alle veranderingen, bewegingen en ontwikkelingen die eerder zo gewenst waren vanzelf de juiste vorm en passende resonerende uitvoering vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *