Wat is Beste Zelf?

Het creëren van een Best Self mindset start bij jou. Je reflecteert jezelf.

  • Welke van jouw ervaringen en belevenissen resoneren?
  • Waar krijg jij energie van, wat doe je dan?
  • Waarvoor zet jij jezelf het liefste in?

Om te komen tot je Beste Zelf, heb je een juiste setting, omgeving nodig. Ruimte waarin jij je open weet en durft te stellen en veilig voelt. Een setting waarin je jouw Beste Zelf kunt zijn.

Jouw Beste Zelf is niet een lijstje met “waar ik goed in ben”. Jouw Beste Zelf is jouw verhaal. Belevenissen en ervaringen die jij hebt doorleefd, waarin jij voelde dat alles vanzelf leek te gaan. Je Beste Zelf was.

Voorbeeld: “Ik ben mijn Beste Zelf als ik aan het werk ben als vrijwilliger. Wat daar gebeurt, is dat ik er volledig ben. Present. Niet op de voorgrond of op de achtergrond. Ik help vaak onbekende mensen die in een lastige situatie zitten. Mensen kunnen vragen aan mij stellen, ik ben beschikbaar en makkelijk benaderbaar”. 

Wat je hierin leest en voelt zijn kernwaarden. Verschil willen maken, zorgen en aandacht geven, creëren van een beste welzijn.

Als je met elkaar een setting hebt gecreëerd die veilig voelt om jezelf te kunnen laten zien, heeft iedereen deze prachtige verhalen met voorbeelden uit het leven beschikbaar. 

 Je Beste Zelf is niet altijd werk-gerelateerd, omdat deze zich in allerlei situaties kan aandienen. Een moment met de kinderen op de bank, een mooi duikavontuur die je hebt beleefd of die keer dat je koffie dronk met die oude buurvrouw.

Ook zijn het momenten die je alleen hebt beleefd.

Door het delen van deze resonerende verhalen met elkaar, gebeurt er iets in een groep deze. De twinkeling in je ogen als je dit verhaal vertelt, maken dat dit verhaal zodanig resoneert dat een ander dit niet snel vergeet. Sterker nog, je wilt er vaak graag meer over weten.

Nadat je deze verhalen met elkaar hebt gedeeld, weet men waar jij “van bent”. Uit het voorbeeld kun je bijvoorbeeld lezen, dat je deze persoon kunt inzetten als je een groep mensen bij elkaar wilt brengen. Een beter samenzijn wilt creëren of een situatie moet aangaan met een groep of mensen die elkaar nog niet kennen of lastig zitten. Zonder dat deze persoon dit expliciet heeft genoemd. 

Persoonlijke vertellingen van elk Beste Zelf-verhaal maken dat deze bij anderen blijvend resoneren. De anderen vormen een eigen verhaal uit jouw Beste Zelf-verhaal. Verbonden vanuit eigen herkenning en inspiratie uit jouw verhaal.

Beste Zelf resoneert en verankert zich bij de ander. Omdat het komt uit het hart en anderen hebben geluisterd met volledige aandacht, met het hart.

Hart-tot-Hart.